Oct
29

In de eerste week van november 2015 zullen al onze servers van PHP 5.4 naar PHP 5.5 gezet worden.

Per server rack zal er een mail verstuurd worden wanneer de werkzaamheden geplant staan.

Wat is het verschil tussen PHP 5.4 en PHP 5.5?

PHP 5.5 is de opvolger van PHP 5.4 en het verschil tussen de versies is minimaal. Draait de site goed op PHP 5.4? Dan werkt ie over het algemeen net zo goed, al dan niet beter op PHP 5.5. PHP 5.5 is net iets sneller en veiliger dan PHP 5.4.

Waarom stappen we over?

PHP is een scripttaal die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren. Het zorgt er dus voor dat je site goed uitgeserveerd wordt aan je bezoekers. PHP 5.5 is de opvolger van PHP 5.4. Om de veiligheid van jouw site en ons platform te waarborgen zullen we onze servers dus moeten updaten naar PHP 5.5.
De nieuwe PHP versies brengt ook nieuwe optimalisaties die ervoor zorgen dat je site tot 20% sneller laadt. De kortere laadtijd is weer gunstig voor de positie in de Google zoekresultaten (SEO). Daarnaast is programmeren in PHP  5.5 versimpeld door een nieuwe functionaliteit. De belangrijkste wijzigingen vind je in de officiële PHP release notes.

CMS versies die geen gebruik kunnen maken van PHP 5.5 en PHP 5.6

- WordPress versie 3.0 en lager

- Joomla! 1.5 en lager

- Drupal 6 of lager

- Zencart

Waar je op moet controleren na de overstap naar PHP 5.5 of PHP 5.6

Wanneer je overstapt op een nieuwe PHP omgeving is het mogelijk dat een aantal oude onderdelen van je site het niet meer doen. Dit heeft meestal te maken met functies die in deze of een nieuwere versie van PHP niet meer werken. We zullen hier de meest voorkomende problemen met deze migratie opsommen.

E_DEPRECATED foutmeldingen

Deprecated meldingen geven aan dat er in de code functies worden gebruikt die zullen verdwijnen in de volgende PHP versie en waar geen support meer op geleverd wordt. Ze kunnen daarom het beste vermeden worden. Bij PHP 5.5 en PHP 5.6 zijn dit de volgende functies:

mcrypt_generic_end()

mysql_list_dbs()

register_long_arrays

Om dit probleem op te lossen kun je twee dingen doen:

1. Upgrade naar de laatste versie van je CMS (aangeraden!).
2. Zet de E_DEPRECATED meldingen uit. Dit lost echter je probleem alleen op kort termijn op. Aangezien de functies in een nieuwe PHP versie niet meer werken is het belangrijk dat je hier snel mee aan de slag gaat. Je wilt natuurlijk niet dat je website niet meer werkt als de PHP versie opnieuw geüpdatet wordt.