Kennisbank: Overig
Pre-registratie van nieuwe gTLDs

Wat is een gTLD?
gTLD staat voor generic top-level domain, het is een benaming voor de categorie van top-level domeinnamen zoals .com .info en dergelijke. Naast gTLDs bestaan er ook ccTLDs, dit zijn de zogenoemde country code top-level domains zoals .nl .be en .de.

Wat zijn nieuwe gTLDs?
Jaren lang zijn er nauwelijks nieuwe TLDs beschikbaar gekomen op internet. Een bekend voorbeeld van een nieuwe TLD is .eu die in 2005 is geintroduceerd speciaals voor organisaties en inwoners van EU lidstaten. Sinds 2012 is het mogelijk om nieuwe TLDs aan te vragen bij de organisatie die daarvoor het beheer voert op internet (ICANN). In zes maanden tijd zijn er meer dan 2000 aanvragen gedaan, zowel voor prive doeleinden (zoals .philips) als publiek (zoals .shop .web en .hotel).

Wat houdt pre-registratie in?
Pre-registratie wordt ook wel pre-order genoemd, het is het kenbaar maken van de gewenste aanvraag van een domeinnaam voor een nieuwe TLD. Bijvoorbeeld herenkleding.shop of amsterdam.hotel. Voor de meeste nieuwe gTLDs is nog niet bekend wanneer deze beschikbaar komen voor registratie, of voor welke prijs, maar Roberto Webhosting heeft een lijst met gTLDs opgesteld waarvoor sowieso een open registratie policy gaat gelden. Dit houdt in dat registratie, waarschijnlijk op basis van eerste aanmelding of loterij, open staat voor iedereen (zoals nu .com bijvoorbeeld).

Door nu alvast bij ons kenbaar te maken welke namen u wenst te registreren, kunnen wij ervoor zorgen dat zodra het mogelijk is uw aanvraag ingestuurd wordt.

Hoe weet ik of de domeinnaam registreerd is?
De pre-registratie is niet gegarandeerd, echter zullen wij ervoor zorgen dat uw aanvraag zo snel mogelijk ingediend wordt vanaf het moment dat de registratie start. Dit is een automatisch proces, wij houden u op de hoogte zodra de aanvraag gelukt of afgewezen.

Wat kost pre-registratie?
De kosten van pre-registratie bij Roberto Webhosting zijn gratis voor bestaande klanten. Wij gaan er vanuit dat u de domeinnamen daadwerkelijk wenst te gaan gebruiken zodra dit mogelijk is. Uiteraard stellen wij u vooraf op de hoogte van de kosten van de registratie zodra dit bekend is.

Wanneer wordt de registratie voor een gTLD opengesteld?
Op dit moment is niet voor iedere gTLD bekend wanneer de registratie opengesteld wordt. Via onze nieuwsbrief en onder nieuws berichten op onze site houden wij u hiervan op de hoogte.

Hoe kan ik een pre-registratie aanvragen?
U kunt een Pre registratie doen via ons bestelformulier: Bestel Pre-registratie

(6 stem(men))
Nuttig
Niet nuttig

Help Desk Roberto Webhosting