Veilig werken aan uw website

Veilig werken aan uw website.

Veel klanten staan er niet bij stil dat ze zelf ook een stuk verantwoordelijkheid hebben over de veiligheid van hun website. Beveiligen van een website is b.v. niet alleen het installeren van een webshop met goed bedachte wachtwoorden. Al onze servers zijn zo goed mogelijk beveiligd, maar Roberto Webhosting kan een website niet beveiligen als deze bij voorbaat niet veilig is, of later door verouderde scripting niet veilig wordt.

Het is dus belangrijk om als klant zelf te zorgen dat niet alleen de data op het hostingpakket word beschermd, maar ook de betrouwbaarheid van het internetbedrijf of website word beschermd.

Wanneer een hacker een (zakelijke) website misbruikt voor criminele praktijken, kan zowel de eigenaar van de website schade ondervinden (b.v. diefstal van webshop klantgegevens), maar ook schade aanrichten bij andere klanten van Roberto Webhosting gehost op dezelfde ipnummer en server. En niet te vergeten schade voor Roberto Webhosting zelf. Zeker wanneer de website door de hacker wordt misbruikt om spamberichten te versturen, of in het ergste geval de gehele server gijzelt om de server deel te maken van een Botnet. Hoe goed onze beveiligingen op de server racks dan ook zijn een hacker zal altijd proberen door te dringen.

Daarom hier een aantal beveiliging tips voor uw website.

Veilig werken met uw computer en uw website

- Zorg ervoor dat uw computer virusvrij is en blijft. Gebruik hiervoor een goede virusscanner zoals bijvoorbeeld NOD32 en goede firewall. Tevens raden we aan een goede Malware software zoals malwarebytes.org te gebruiken. Mocht u toch onverhoopt besmet zijn geweest met een virus of malware, log dan pas weer in op uw website zodra de computer 100 % virusvrij en Malwarevrij is (of gebruik een niet besmette computer) en VERANDER uw wachtwoorden voor cPanel, en eventueel andere applicaties op waarop u normaal dient in te loggen (webshops, email, etc). U kunt ook een ticket aanmaken met het verzoek aan ons om de wachtwoorden te veranderen. Kijk uw website vervolgens na via de ftp of er geen bestanden in de map public_html staan die u er zelf niet hebt opgezet (vergelijk middels uw eigen kopie van de website op uw eigen computer). Mocht u ontdekken dat uw website onbekende bestanden bevat, neem dan onmiddellijk contact op met ons via een SPOED Ticket.

- Zorg ervoor dat u goede wachtwoorden verzint, gebruik nooit slechts een wachtwoord voor al uw diensten, en maak ze nooit te simpel.

- Vervang regelmatig de wachtwoorden voor cruciale diensten (een goede indicatie is wanneer serieuze instellingen of banken van u verzoekt dit te doen).

- Controleer regelmatig uw website via de ftp, en met name de map public_html. Deze map behoort alleen uw website te bevatten. Mocht u ontdekken dat uw website onbekende bestanden bevat, neem dan onmiddellijk contact op met ons.

- Zorg ervoor (indien uw een programma hebt geïnstalleerd op uw website) dat u altijd op de laatste beschikbare versie draait.

- Zorg ervoor (indien uw een programma hebt geïnstalleerd op uw website) dat de eventuele plugins op uw website "betrouwbare" plugins zijn (check op internet) en of u de laatste beschikbare versie draait van de plugins.

- Zorg ervoor dat u nooit "probeersels" op uw hostingpakket laat staan. Anders loopt u het risico dat na enige tijd de scripting verouderd is geraakt, en dus kwetsbaar kan zijn voor de veiligheid.

- Maak regelmatig een backup van uw website. Dit kan middels de ftp, maar u kunt ook gebruik maken van de backup mogelijkheid in cPanel. Maar laat de backup nooit op uw schijfruimte staan, maar haal de backup naar uw eigen computer toe. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar u bent er dan ook zeker van dat u altijd zelf een backup heeft in eigen bezit. Ook Roberto Webhosting maakt dagelijk een backup van alle bestanden op de server.

- Zorg ervoor dat indien er meerdere mensen toegang hebben op je hostingaccount dat ook zij deze regels handhaven en naleven.

Lees ook op uw gemak eens de pagina Tips voor cyber veiligheid

Beveiliging is niet alleen zaak voor de hostingproviders, maar ook een zaak voor u zelf!