Kennisbank:
Domeinnaam kiezen

Als je een website of webwinkel wilt starten, is het altijd de vraag welk domein je moet kiezen. Vaak is dat niet zo eenvoudig. In de praktijk worden soms de meest onlogische domeinnamen gebruikt. En met name nu de domeinnamen steeds schaarser worden, wordt het steeds moeilijker om een goed domein te kiezen. Onderstaand geven wij je enkele tips.

Gerelateerd aan het onderwerp
Bedenk een domeinnaam die gerelateerd is aan het onderwerp of de naam van de website. Soms kan dat lastig zijn, maar eigenlijk is dit een ‘must’. Als alternatief kun je een fantasienaam gaan toepassen, maar bedenk dan wel dat je een groot marketingbudget nodig heeft om de naamsbekendheid te vergroten.

Blijf concreet
Probeer een zo concreet mogelijke domeinnaam te verzinnen, een naam die lekker in de oren van je doelgroep zal klinken. Soms is het dan niet erg als de domeinnaam iets langer is. Een makkelijk te onthouden domeinnaam is meer waard dan een lastige korte naam.

Vermijd afkortingen
Afkortingen zijn niet eenvoudig te onthouden voor mensen. Probeer dit daarom te vermijden. Zoals al eerder is gezegd, beter een wat langere naam die makkelijk is te onthouden dan een korte naam is veel te ingewikkeld is en weinig betekenis in zich heeft.

Voorkom dubbele betekenissen
Het komt wel eens voor dat je een domein wilt gebruiken dat uit meerdere woorden bestaat. Als deze worden in een URL aan elkaar worden geschreven, kunnen er soms hilarische nieuwe woorden tevoorschijn komen. Probeer hier goed op te letten, want het kan fataal zijn voor je imago.

Houd rekening met zoekmachine optimalisatie
Domeinnamen waarin trefwoorden zijn verborgen (dus concreet), zullen beter scoren in zoekmachines. Probeer daarom met een domeinnaam overlap te realiseren met de inhoud van de site.

Welke extensie (tld)
Kies voor .nl of .com; de meeste mensen gaan er van uit dat een domein deze extensie heeft. Gebruik je een andere extensie, zoals .biz dan is de kans groot dat er verwarring ontstaat. Veel mensen onthouden namelijk alleen de naam van het domein en gaan er per definitie vanuit dat er .nl of anders .com achter zal staan (in Nederland dan). Als je jezelf wil richten op bijvoorbeeld de Duitse markt dan dien je een .de domeinnaam te nemen en voor de Belgische markt een .be domeinnaam enz.

Gebruik meerdere domeinen
Domeinnamen kun je tegen lage kosten registreren. Het kan daarom helemaal geen kwaad om meerdere goede domeinnamen te koppelen aan je website. Ook voor zoekmachine optimalisatie kan dit goede resultaten opleveren bijvoorbeeld met een landings pagina.

Check om vrije domeinen op te zoeken
Het kan soms een hele klus zijn uit te proberen of een domeinnaam wel of niet actief is. Als er geen website is gekoppeld aan een domein kan het toch zo zijn dat het domein al geregistreerd is. Op onze site is daarom handige tool te vinden om te kijken of uw je domeinnaam nog vrij is.

(5 stem(men))
Nuttig
Niet nuttig

Help Desk Roberto Webhosting