MySQL database instellen

Op deze pagina staat alle informatie die u nodig heeft over de MySQL databases.

Databases aanmaken
Vanuit cPanel gaat u naar "MySQL Databases" klik vervolgens op de "Create new Database" link. U kunt een willekeurige database naam opgeven bij database name.
Of kies voor Wizard MySQL® Database, de stappen worden dan allen voor u gedaan.

Tip: indien u een database wilt aanmaken voor een chat script noem de database dan "chat" of "gastboek" voor een gastenboek zodat u bij meerdere databases ze makkelijk uit elkaar kunt houden. De database naam wordt altijd vooraf gegaan met uw gebruikersnaam en een underscore.

Dit houdt in dat u in uw PHP configbestand bijvoorbeeld de volgende database naam opgeeft: "gebruikersnaam_chat"
De database Username is de login naam voor de database.
Dit kan en mag dezelfde naam hebben als de database.

In het voorbeeld hierboven kiezen wij voor een andere username (roberto). De database username wordt altijd vooraf gegaan door uw gebruikersnaam en een underscore.

Dit houdt in dat u in uw PHP configbestand bijvoorbeeld de volgende database username opgeeft: "gebruikersnaam_roberto"
Als laatste kiest u een wachtwoord voor de database.
Nadat u alles heeft ingevuld klik u op de "Create" knop

Verwijder databases
U vindt alle databases in het hoofd menu van MySQL databases menu. Om een database te verwijderen selecteert u de database die u wilt verwijderen door middel van de checkbox. Klik vervolgens op de "Delete Selected" knop. In het bovenstaande voorbeeld verwijderen wij de data1 database.

Voeg gebruikers toe aan een database
Het kan voorkomen dat u meerdere gebruikers wilt toevoegen aan een database. Om een gebruiker toe te voegen aan een database volgt u de volgende stappen:

1. Vanuit het hoofdmenu "database menu", klikt u op de database waar u een gebruiker wilt toevoegen.
  2. Klik op de "Create New Database User" link bovenaan aan het scherm.
  3. Vul een username en wachtwoord in en klik op de "Create" knop.

U kunt vanuit het hoofdmenu van MySQL zien hoeveel gebruikers elke database heeft.

Verwijder gebruikers van een Database
Om een gebruiker te verwijderen van een database gaat u naar het hoofdmenu van MySQL. Klik vervolgens op de database waarvan u een gebruiker wilt verwijderen. Selecteer vervolgens de gebruiker die u wilt verwijderen en klik op de "Delete Selected" knop.

Verander Database wachtwoord
Om een wachtwoord te wijzigen van een database klikt u vanuit het hoofdmenu van MySQL op de database waarvan u de wachtwoord wilt wijzigen.
Klik op "modify" en voer een nieuw wachtwoord in. Klik vervolgens op de "Create" knop.

Configureer uw script
De meeste PHP scripts hebben informatie nodig van uw zojuist aangemaakte database. U dient de volgende gegevens op te geven: de hostname, de database name, database username en password.

De database name begint altijd met de gebruikersnaam van uw beheer paneel gevolgd door een underscore en de database name. Bijvoorbeeld: gebruikersnaam_joomla (zie ook databases aanmaken) De database username begint altijd met de gebruikersnaam van uw beheer paneel gevolgd door een underscore en de database username. Bijvoorbeeld: gebruikersnaam_roberto (zie ook databases aanmaken) Het database password is het wachtwoord dat u heeft opgeven bij het aanmaken van een nieuwe database.

De hostname vertelt het script waar de database zich bevindt. Indien het script op dezelfde server staat vult u "localhost" in. Indien het script op een andere server staat dan de database vult u het IP adres in van de server waar de database zich bevindt.

Noot:
Nadat u een nieuwe database heeft aangemaakt in uw beheer paneel wordt u doorgelinkt naar een pagina waar al deze gegevens staan vermeld.
Kopieer deze gegevens en voeg ze in het config bestand van uw script.

Toegang tot phpMyAdmin
u kunt phpMyAdmin bereiken via: http://www.uwdomein.nl/phpMyAdmin

Voor meer informatie over phpMyAdmin gaat u naar http://www.phpmyadmin.net