Kennisbank:
Afkortingen in webhosting

FAQ uitleg van afkortingen in webhosting

Bij webhosting komen veel Engelstalige termen kijken, daarnaast zijn ze voor het merendeel ook nog eens afgekort.
U als ondernemer of particulier die gewoon een eigen website wil, komt er misschien niet helemaal meer uit, vandaar dat wij hier een korte uitleg geven van de belangrijkste termen.

Servereigenschappen
Server Dit is het soort systeem waar uw website op staat. Er zijn enkele standaardsystemen bekend, die allemaal goed kunnen werken. Het is dan ook meestal niet zo heel belangrijk voor een leek om te weten wat voor soort server het is, maar het kan wel invloed hebben op de programmatuur en snelheid.
Software Dit is de programmatuur die uw website ondersteund. De software krijgt u op zich verder weinig mee te maken. Of het nu een Windows platform is of een Linux, maakt meestal weinig uit. Wel kan de software invloed hebben op de schrijftalen, zo heeft een Windows server vaak MS SQL en wordt er vaak gebruik gemaakt van ASP, en een Linux of Unix server heeft vaak weer PHP en MySQL.
Server Locatie De plaats waar uw website komt te staan. Indien u ziet dat uw website bijvoorbeeld in China staat, kan het zijn dat de pagina wat trager wordt geladen, of dat de server vaak offline raakt door stroom of hardware problemen. De servers van Roberto Webhosting staan altijd in Nederland, hebben een reserve stroomverbinding, staan brandvrij, en er zijn altijd recente back-ups aanwezig.
Dataverkeer Dataverkeer is meestal het belangrijkste (en duurste) onderdeel van uw website. Dataverkeer is de hoeveelheid gegevens die van en naar uw website en e-mail gaan. U verbruikt bijvoorbeeld dataverkeer indien er bezoekers op uw site komen, en pagina's zien. Deze pagina wordt namelijk door uw bezoeker tijdelijk gedownload, op de eigen computer gezet, en daar tijdelijk opgeslagen voor hij wordt gezien. (Deze pagina die u nu leest, is dus tijdelijk opgeslagen op uw computer, en kost ons dus 1kb dataverkeer). De hoogte van het dataverkeer wat u nodig heeft is dus afhankelijk van hoe zwaar beladen uw pagina's zijn, en hoeveel bezoekers u verwacht. Meestal is 5 Gigabyte voor een kleine website voldoende, maar als u heel veel afbeeldingen heeft, download links, of veel bezoekers verwacht kan het hoog uitpakken.
Schijfruimte Dit is de werkelijke ruimte voor uw website. De hoeveelheid pagina's maakt meestal niet zo veel uit, en de schijfruimte die webhosting bedrijven als Roberto Webhosting u aanbieden is meestal ruim voldoende. Pas als u grote bestanden wilt aanbieden om te laten downloaden, of veel afbeeldingen op uw website wilt hebben, wordt het belangrijk om naar de schijfruimte te kijken. Let u dan ook even op uw dataverkeer.
HTML HTML is een afkorting voor de bekendste internet schrijftaal. Zoals u vast al had bedacht kunt u een website niet gewoon in het Engels opschrijven, maar is er een aparte programmeertaal. De bekendste hiervoor is HTML.
PHP PHP is een afkorting voor een aparte internetschrijftaal. Het heeft veel weg van HTML. Een belangrijke eigenschap van PHP, waardoor sommige webmasters kiezen voor PHP is dat er vaak iets makkelijker interactiviteit in een website kan worden gemaakt, zodat bezoekers pagina's aan kunnen passen. Dit is vaak handig als u gebruik wilt maken van een prikbord, forum, gastenboek, etc.
CGI CGI is een afkorting voor een aparte internetschrijftaal. CGI wordt meestal niet gebruikt bij gewone pagina's e.d. omdat deze makkelijker te maken zijn in HTML of PHP. CGI wordt ook vaak gebruikt om veranderende gegevens op te slaan in databases, door middel van CGI kunt u bijvoorbeeld een teller op uw website maken, een gastenboek, wachtwoord beveiliging etc.
SSI SSI zorgt ervoor dat SHTML bestanden correct worden weergegeven. Zo kunt uw website gegevens van de server vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld een datum of tijd bij laten houden door uw website.
Perl Zie PHP.
Subdomeinen Een subdomein is een domeinnaam (zonder extensie) voor uw eigen domeinnaam. Bijvoorbeeld http://www.helpdesk.roberto-webdesign.nl of bijvoorbeeld http://hosting.roberto-webdesign.nl. Voor subdomeinen kunt u zelf de regels aanpassen. Zo kunt u zelf iemand anders webhosting bieden met een eigen FTP login en domeinnaam, zonder dat deze in uw hoofd FTP toegang komt.
MySQL MySQL is een database, die veel wordt gebruikt bij PHP. PHP zelf kan dingen niet bewaren, samen met MySQL kan dit wel. PHP en MySQL bieden een alternatief voor bijvoorbeeld HTML en CGI en/of ASP.
FTP Uw website kunt u thuis of op kantoor met uw computer maken, met de software die u het beste bevalt. Zo kunt u door middel van Word, FrontPage of DreamWeaver een mooie website maken. Om deze op internet te zetten dient u in het bezit te zijn van een FTP programma. Dit programma zorgt ervoor dat u toegang krijgt tot een klein deel van de server, waar u dan uw mappen en bestanden kunt plaatsen. FrontPage en Dreamweaver hebben dit al ingebouwd. Indien u uw website in een ander programma heeft gemaakt dient u met een FTP programma de bestanden te up of te downloaden.
Eigen Backup Met deze functie heeft u zelf de mogelijkheid om een back-up te maken van uw website en deze lokaal op uw eigen computer op te slaan. Wij doen er alles aan om de server zo stabiel mogelijk te houden maar er kan natuurlijk altijd wat gebeuren. Door middel van een recente back-up bent u dan nooit definitief gegevens kwijt.
Auto Backup Wij maken dagelijks een back-up van de gehele server welke wij op een externe server plaatsen, inclusief e-mail dat nog op de server staat (niet door een e-mail programma als Outlook is binnengehaald) mySQL databases, en bestanden van de website zelf. Deze back-up wordt dagelijks overschreven zodat u de meest recente back-up kan terugzetten.
Anonym. FTP Door middel van Anonymous (anonieme) FTP kunt u met scripts, ervoor zorgen dat mensen bestanden kunnen uploaden en downloaden naar een door u bepaalde directory in uw website. Zo kunt u bezoekers zelf pagina's laten maken (een eigen startpagina met beheerders) of bijvoorbeeld een foto galerij laten samenstellen door bezoekers.
Beveilig. Dirs Indien u alleen geregistreerde en toegelaten bezoekers wilt toelaten in bepaalde gebieden kunt u hiervoor een script schrijven. Echte computerkenners weten echter vaak de map, en de bestanden te vinden, en er alsnog te komen. Beveiligde directories zorgen ervoor dat alleen mensen met toegang een bestand in de map kunnen vinden.
Error pagina's Bij Roberto Webhosting kunt u zelf uw eigen error pagina aanmaken. Zo zien mensen niet zo´n standaard 404 pagina als een pagina in uw website niet bestaat, bijvoorbeeld door een foutieve link, of inmiddels niet meer bestaande link, maar kunt u zelf een pagina aanmaken die dan wordt getoond.
Statistieken U krijgt uw eigen statistieken pagina's. Deze zullen per maand bijhouden hoeveel bezoekers u krijgt, hoeveel pagina's ze zien, dataverkeer u gebruikt, etcetera.
FrontPage Extensies FrontPage schrijft vaak ook nog extra bestanden, naast de normale internet pagina's. In deze extra bestanden worden dan enkele standaard gegevens weggeschreven. Indien u dus met FrontPage uw website heeft gemaakt, heeft u een server met FrontPage Extensies nodig. Bij Roberto Webhosting kunt u deze optie niet meer gebruiken daar de Frontpage Software verouderd is en door Microsoft niet meer word ondersteund.
E-mail Eigenschappen
Pop3 E-mail POP3 e-mail wil zeggen dat u uw eigen e-mail heeft, waarmee u kunt versturen en ontvangen met bijvoorbeeld incredimail, webmail, outlook, outlook express etc. Indien u meerdere pop3 email accounts heeft, kunt u dus meer personen onafhankelijk van elkaar email laten ontvangen en versturen.
Webmail Door middel van webmail, kunt u uw e-mail lezen en versturen via uw internet browser. Dit betekent dat u geen apart programma hoeft te hebben naast uw normale internet programma. U kunt u dus overal via internet versturen en ontvangen.
Autoresponders Een autoresponder geeft direct als er een e-mailtje op de server binnenkomt een antwoord aan de verzender. Bent u bijvoorbeeld op vakantie en kunt u tijdelijk uw mail niet nakijken, dan kunt u automatisch een berichtje terug laten sturen wanneer u wel weer bereikbaar bent.
Mailinglist Mailinglist wil zeggen e-mail lijst. U kunt via de website mensen laten inschrijven, en dan deze hele groep later in een keer beantwoorden. Zo kunt u bijvoorbeeld groepen een mail sturen of nieuwsbrieven uitgeven e.d.
Forwarding Heeft u al een bestaand e-mail adres, of een adres van uw internet provider, en wilt u niet nog meer e-mail adressen nakijken, dan kunt u e-mail door laten sturen naar uw bestaande adres, zonder dat uw bestaande adres op de website te zien is. Zo kunt u bijvoorbeeld verkoop@uw-naam op sales@uw-provider

 

(8 stem(men))
Nuttig
Niet nuttig

Help Desk Roberto Webhosting