Tips voor cyber veiligheid

SplashData publiceerde een artikel met een opsomming van de minst veilige wachtwoorden. De afgelopen weken was er veel te doen rondom ‘veilig internet’ gebruik in de media. De overheid is recentelijk gestart met een campagne over cyber veiligheid.

Je bent vast al op je hoede, je weet wat phishing is en welke wachtwoorden je wel of niet kunt gebruiken. En je bent vast ook op de hoogte dat je niet op dubieuze links in e-mails van onbekenden moet klikken. Allemaal handig en goed, maar hoe kun jij jezelf nog meer beveiligen?

TOP 8

Virusscannner
De virusscanner en/of antivirussoftware is een absolute must voor de beveiliging van jouw computer. De scanner kijkt op je computer naar virussen, malware en andere gevaarlijke zaken en probeert deze op te lossen. Zorg ervoor dat je virusscanner altijd up-to-date is. Elke dag komen er nieuwe virussen en malware bij. Wij adviseren je om niet te bezuinigen op een virusscanner.

Firewall
Zet je firewall aan. De meeste Windows gebruikers hebben een softwarematige firewall. Deze is ingebouwd in je besturingssysteem – maak hier gebruik van. Zorg ervoor dat op je locatie, thuis of het werk ook een gerenommeerde modem en/of router staat met een deugdelijke firewall. Hiermee voorkom je dat ongewilde bezoekers toegang krijgen tot je network of computer. Een goede firewall voorkomt dat hackers kunnen inbreken of op afstand kunnen aanvallen.

Anti spy software
Met antispysoftware spoor je geinfecteerde bestanden op die worden gebruikt om zonder toestemming privé gegevens van je te ontfutselen. In veel gevallen zorgen de geinfecteerde bestanden ervoor dat er zonder toestemming privé gegevens worden doorgezonden. Dat wil je natuurlijk niet. In de meeste virusscanners is Anti spy software inbegrepen, zoek dit uit want het is van belang dat dit goed geregeld is. Je wilt natuurlijk niet dat je bankgegevens of sofinummer straks op straat komt te liggen.
Als antispysoftware raden wij aan MalwareBytes.

Software en besturingssyteem up-to-date
Verouderde software op je computer kan een potentieel veiligheidsrisico vormen. Aangeboden updates zijn bedoeld om lekken in je software te dichten, maak hier gebruik van. De lekken zijn natuurlijk alom bekend bij de internet criminelen en die zullen er alles aan doen om daar misbruik van te maken. Zorg er tevens voor dat naast je software je ook up-to-date blijft met je besturingssysteem, mac osx, linux maar zeker ook windows xp, windows 7 en nu windows 8.

Browserinstellingen voor veilige verbinding
Ook al heb je je computer goed beschermd met virusscanner, firewall en antispy software, betekent dat nog niet dat je altijd veilig kan internetten. Let erop dat je zoveel mogelijk de laatste versie van je browser gebruikt. Wanneer je gevoelige informatie via internet verstuurd, bijvoorbeeld via e-mails of formulieren op websites, let dan op een beveiligde verbinding. Deze herken je aan het 's' achter http en aan het hangslotje in de adresbalk.

Spamfilter
Een spamfilter is een programma dat je e-mail scant op mogelijke aanwijzingen voor spam. Verdachte e-mail wordt vervolgens in een apart mapje gezet. Veel mailprogramma's bieden een spamfilter gratis aan. Tip: Check je spamfilter wel eens op e-mails die er per ongeluk in terecht zijn gekomen maar geen spam zijn.

Wachtwoord
Komen we nu bij het grootste veiligheidsrisico dat je echter in eigen handen hebt: je wachtwoorden. Het maakt niet uit hoe goed je je computer beschermd, als je zwakke wachtwoorden gebruikt, zet je de deur voor hackers wagenwijd open. Waaraan een sterk wachtwoord moet voldoen, lees je in onze checklist.

Common sense
Gebruik common sense. Denk er goed over na voordat je persoonlijke gegevens met anderen deelt. Geef nooit je wachtwoord. Je pincode deel je ook met niemand. Alles wat je niet vertrouwd, is waarschijnlijk ook niet vertrouwd. Laat daar dan de vingers van of ga op nader onderzoek uit. Op websites als www.waarschuwingsdienst.nl kun je actuele viruswaarschuwingen vinden.

Checklist voor een veilig wachtwoord (A@DhTc03Rq):
Gebruik tussen de 8 en 12 tekens.

Maak een combinatie van cijfers, hoofdletters, kleine letters en symbolen.

Gebruik cijfers, hoofdletters, kleine letters en symbolen door elkaar heen in een niet logische volgorde – dus niet hoofdletter aan het begin, dan kleine letters, daarna cijfers, dan symbolen.

Zorg ervoor dat je wachtwoord niet makkelijk aan jou te relateren is en dus niet makkelijk te raden is. Vermijd dus de naam van je vriend/ vriendin, kinderen, geboorte datum, hond of het merk van je auto.

Gebruik voor elke login een ander wachtwoord.

Vervang voor ingestelde wachtwoorden zoals welkom, 123456 of abc123. Deze zijn vaak bijzonder makkelijk te kraken. (zie lijst met slechtste wachtwoorden van 2012)