Houd opensource software up-to-date

Regelmatig is het in het nieuws. Websites die informatie lekken, duizenden klantgegevens die op straat terecht komen. Jij wilt toch ook voorkomen dat jouw website het slachtoffer wordt van misbruik. Gebruik je opensource software? Dan is het belangrijk om je website regelmatig onder de loep te nemen en er voor te zorgen dat alle modules en componenten up-to-date zijn.

We willen het belang van up-to-date software benadrukken.
Er zijn verschillende artikelen reeds over geschreven en zijn heden nog steeds erg actueel en de discussie en aandacht in de media is volop aanwezig. Recentelijk is een artikel verschenen over ‘richtlijnen ethisch hacken’ op nu.nl, hierin staat dat hackers ongestraft computersystemen van bedrijven mogen binnendringen mits ze een veiligheidslek melden bij het betreffende bedrijf en er geen misbruik van maken. Richtlijnen en regels te over. Echter niet elke hacker is een ethische hacker en heeft de beste bedoelingen met je website. Het is van groot belang om je website zoveel mogelijk te beschermen van de buitenwereld. Wat je kunt doen om je website zo veilig mogelijk te maken staat hieronder opgesomd. Het zijn een aantal punten die je kunt ondernemen in de strijd tegen hackers – het is echter geen garantie dat het niet gebeurd.

Up-to-date houden van je opensource software
Veel opensource oplossingen komen wekelijks/maandelijks met updates om veiligheidslekken te dichten of je software volledig te vernieuwen. Het is erg verstandig om deze updates te installeren en de adviesvoorstellen ter harte te nemen. In WordPress en Joomla 2.5 en hoger is dit heel eenvoudig gemaakt. Wanneer je bent ingelogd via het admin gedeelte zie je duidelijk dat er een update beschikbaar is. Wacht hier nooit te lang mee! Zorg er ook voor dat je voordat je een update uitvoert ook altijd een backup hebt gemaakt. De nieuwste opensource oplossingen hebben een ingebouwde update module en zijn daarmee relatief eenvoudig up te daten. Controleer ook of je plugins en templates nog actueel zijn.

Plugins, modules en templates
Veel mensen maken gebruik van commerciële templates en plugins. Om het risico op dat vlak te verlagen is het raadzaam om inzichtelijk te hebben welke versies jij hebt draaien en of er ook nieuwe versies beschikbaar zijn gekomen. Wacht ook hier niet te lang met updaten.

FTP accounts
Om je website of applicatie te onderhouden kan je gebruik maken van FTP. Zorg ervoor dat je wachtwoord lengte en moeilijkheid van voldoende kwaliteit is. Laat je wachtwoord genereren in plaats van zelf een wachtwoord te bedenken. Sla je wachtwoorden op in een aparte applicatie die wachtwoorden versleuteld, bijvoorbeeld RoboForm of keepassx. Als je de wachtwoorden op je PC wil opslaan beveilig dan dit bestand met een wachtwoord of sla je wachtwoorden op als een afbeelding.

Besturingsysteem
Niet alleen je website of applicatie lopen een risico, ook de computer waarop jij werkt kan de veiligheid van je website/applicatie beïnvloeden. Zorg ervoor dat je Windows, Linux of Mac computer up-to-date is en voorzien van de laatste software. Heb je gedacht aan een goede virusscanner of andere veiligheidsprogrammatuur op je computer? Naast een goede virusscanner raden wij tevens aan Malwarebytes wat een extra beveiliging geeft aan je computer. Zie ook tips voor cyber veiligheid

Backups
Maak regelmatig backups van je software van zowel de bestanden als je database. Mocht je ondanks alles toch gehackt worden dan kun je eenvoudig terug. Roberto Webhosting maakt dagelijks backups van de database en de bestanden tot 5 dagen in het verleden.