Kennisbank: Overig
Overstappen naar een nieuwere PHP versie

PHP brengt om de zoveel tijd een nieuwe en veiligere versie van PHP uit. De nieuwste versie van PHP biedt ten opzichte van de voorgaande versies weer verbeteringen met zich mee op het gebied van veiligheid en performance.

Waarom overstappen?

PHP is een scripttaal die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren. Het zorgt er dus voor dat je site goed uitgeserveerd wordt aan je bezoekers. PHP 5.6 is de opvolger van PHP 5.5. Het PHP team heeft in oktober 2015 de support voor PHP 5.4 stopgezet. Dat betekent onder andere dat er geen veiligheidsupdates meer worden uitgebracht. Om ervoor te zorgen dat jouw site veilig blijft zetten wij onze serverracks om naar PHP 5.6.

Heb je een Magento shop? Test dan eerst goed op PHP 5.6. Het blijkt dat Magento niet goed of zelfs helemaal niet werkt op PHP 5.6.

Wat zijn de verschillen tussen de PHP versies?

Elke nieuwe versie van PHP biedt verschillende features en verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Soms is het verschil tussen versies minimaal (zoals tussen PHP 5.5 en PHP 5.6) en soms is er zoveel verander dat het veel invloed heeft op de werking van je site/shop.  Nieuwere PHP versies worden ook nog langer ondersteund door PHP dan oude versies. Voor oude versies worden er op den duur geen veiligheidsupdates meer uitgebracht. Stap daarom altijd zo snel mogelijk over op een zo recent mogelijke versie van PHP.

PHP 5.6 is de opvolger van PHP 5.5 en het verschil tussen de versies is minimaal. Draait je site goed op PHP 5.5? Dan werkt ie over het algemeen net zo goed, al dan niet beter op PHP 5.6. PHP 5.6 is daarnaast net iets sneller en veiliger dan PHP 5.5. Draait je site nog op PHP 5.4? Dan is de overstap wat groter. Let goed op of je site goed blijft werken in PHP 5.6

CMS versies die geen gebruik kunnen maken van de nieuwste PHP versie

PHP 5.6 is de meest recente versie van PHP. Van een aantal CMS versies is bekend dat ze niet compatible zijn met PHP 5.6. Dit zijn de volgende:

• Joomla! 1.5 en lager
  • Drupal 6 of lager
  • Zencart
  • Alle versies van Magento

Let altijd goed op of je site goed blijft werken in PHP 5.6, welke CMS versie je ook gebruikt.

Hoe kan ik mijn website testen op PHP 5.6?

Door een kleine aanpassing te maken aan je .htaccess bestand kun je instellen dat alleen jouw IP-adres jouw site in PHP 5.6 ziet. Al je bezoekers (alle andere IP-adressen) zien je site gewoon in de PHP versie die je nu ingesteld hebt staan. Zo kun je rustig testen hoe je site eruit ziet in PHP 5.5 of PHP 5.6 en eventueel aanpassingen maken. Voeg hiervoor de volgende code toe aan je .htaccess:

RewriteEngine on
RewriteCond %{REMOTE_HOST} ^xxx\.xxx\.xxx\.xxx$
RewriteRule ^(.+\.php)$ - [T=application/cgi-php56]

Wil je testen in PHP 5.5? Dan vervang je het ‘/cgi-php56’ gedeelte in de rewriterule door ‘/cgi-php55′. Je vervangt de xxx in het IP-adres waarmee je de website bezoekt. Deze code zorgt er echter voor dat alleen de URLs die eindigen op .php via PHP 5.6 of PHP 5.5 draaien. Wanneer je alle URL’s wilt testen, ongeacht of deze eindigen op .php of niet, voeg je de volgende code toen aan je .htaccess

Voor PHP 5.6

AddType application/cgi-php56 php

of voor PHP 5.5

AddType application/cgi-php55 php

Mocht je niet zeker weten dat je echt op PHP 5.5 of PHP 5.6 aan het testen bent, maak dan een phpinfo bestand aan. Zet deze in je domein.nl map en vraag deze pagina op vanuit het IP-adres dat je hebt opgegeven in het .htaccess bestand. Je zult dan bovenaan de pagina zien staan dat je op PHP 5.5 of PHP 5.6 aan het testen bent.