Domeinnaam extensies ( generic top level domain (gTLD).)

Domeinnaam extensies

Wanneer u een website wilt bouwen heeft u allereerst een goede domeinnaam nodig. Maar wat is een domeinnaam precies ? Welke domeinnaam extensies zijn er? Wat is de juiste domein extensie voor uw website? Deze vragen worden hieronder voor u beantwoord.

Domeinnaam

In het Domain Name System (DNS) is een domeinnaam een naam, het naamgevingssysteem op internet waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd.

Wat is een domein?

De verschillende delen van een domein worden van elkaar gescheiden door punten. Een voorbeeld van een domein is roberto-webhosting.nl. Om deze naam vast te leggen is een registratie vereist. Meestal is dit de naam van de persoon of het bedrijf waarover de pagina gaat, soms is het ook het thema van de website. In principe is alles mogelijk, zolang de naam bestaat uit een combinatie van twee of meer tekens. De combinatie mag bestaan uit de letters a tot en met z, eventueel aangevuld met cijfers 0 tot en met 9 of een streepje -.

Welke domeinnaam levels zijn er?

Een domeinnaam kan in verschillende niveaus worden opgesplitst. Zo bestaat er ‘top level’, ‘second level’, ‘third level’, etc. De verschillende niveaus worden aangegeven door een punt in de domeinnaam, en het level is te achterhalen door de verschillende delen van het domein van rechts naar links te lezen.

Welke domeinnaam extensie moet ik kiezen?

Een domeinnaam extensie (dit wordt ook wel een TLD) genoemd is het achterste gedeelte van een domeinnaam. In het bovenstaande voorbeeld is .com. Dit is een generic top level domain (gTLD). Een gTLD is, naast een ccTLD, een van de twee soorten TLD’s. TLD’s geven meestal het type of het land van de website weer.

1) Generic TLD’s zijn naast .org (voor non-profitorganisaties), ook .info, .net, .com (voor websites met voornamelijk commerciële doeleinden) en .int. Aan deze lijst worden regelmatig nieuwe TLD’s toegevoegd.
2) ccTLD’s (Country Code – landcode) zijn de codes van het land waar de website zijn basis heeft, bijvoorbeeld .be voor België en .nl voor Nederland.

Over het algemeen kunt u voor een lokale Nederlandse of Belgische website het beste kiezen voor een ccTLD. Generic TLD’s zijn geschikt voor zowel lokale websites als internationale websites.

 Top